
francuskie słopdkości wielkanocne
Francuskie słodkości wielkanocne
Ozdoby wielkanocne, kolorowe kokardki, atłasowe wstążki – w porównaniu do innych krajów obchodzących Wielkanoc, Francja nie słynie ze świątecznych dekoracji, a… czekolady. Francuzi nie zakładają stroika na koszyczek, nie chodzą do kościoła święcić pokarmów ani nie jedzą jajek w majonezie. Wielkanoc nie rozpoczyna się we Francji świątecznym śniadaniem, zaś obiadem poprzedzonym „une chasse aux oeufs”, czyli… szukaniem słodyczy: czekoladowych jaj i króliczków. Zabawa odbywa się na dworze, zaś gdy pogoda jest brzydka w domowym zaciszu. Co ciekawe, uczestniczą w niej zarówno dzieci, młodzież jak i dorośli. Na wielkanocnym stole nie ma typowych dla nas potraw. W większości domów dominuje jagnięcina (l’agneau). Wiele rodzin rozpoczyna niedzielne świętowanie od lampki szampana oraz przystawki „le foie gras”. Nie da się jednak ukryć, że we Francji w czasie Wielkanocy przoduje czekolada – nie tylko czekoladowe jaja i króliczki, ale również kurki, rybki i dzwoneczki. Francuscy cukiernicy rok w rok zachwycają cały świat małymi, czekoladowymi dziełami sztuki – słodkościami, stworzonymi z dbałością o każdy szczegół.