
Potrawy wielkanocne
Tradycyjne wielkanocne potrawy
Tradycyjne potrawy wielkanocne królują na świątecznym stole już od wielu długich lat. Chociaż każde pokolenie stara się nieco urozmaicić wielkanocne menu, dania przyrządzane przez nasze babki i prababki cieszą się największą popularnością. W Wielką Niedziele na świątecznym stole znajdują się: ozdoby wielkanocne (kurczaczki, kolorowe wydmuszki, baranki i zajączki), palemka święcona w czasie Niedzieli Palmowej, przyozdobiony w stroik koszyczek wielkanocny ze święconymi dzień wcześniej pokarmami, a także żurek, biała kiełbasa, jajka oraz mazurek.
Jeśli chodzi o jajka, nikt nie powiedział, że muszą być kurze. Ludzie zajadają się również jajami przepiórczymi oraz strusimi. Poza jajkami na twardo dominują jaja faszerowane, na miękko, w koszulkach, w majonezie bądź z sosem tatarskim, pasta jajeczna, a także sałatka jarzynowa z jajkami. Drugą obok jajek najpopularniejszą potrawą jest zupa: żurek bądź barszcz biały, rzadziej zupa chrzanowa. Wśród mięs i wędlin prym wiodą pasztet, biała kiełbasa, szynka oraz schab bądź pieczeń. Nieodłączonym towarzyszem każdego z dań są wspomniane już majonez i chrzan. Szczególne miejsce na stole zajmuje wielkanocne ciasto: babka, pascha, makowiec lub mazurek.