
Wielkanoc w holandii
Wielkanoc w Holandii
Wielkanoc (Pasen) w Holandii składa się z: Wielkiego Piątku (Goede Vrijdag), pierwszego dnia świąt (Eerste Paasdag), drugiego dnia świąt, czyli Niedzieli Wielkanocnej (Paaszondag) oraz Poniedziałku Wielkanocnego (Paasmaandag). Holendrzy uwielbiają dekoracje i ozdoby wielkanocne – w szczególności kokardki zdobiące gałązki wierzby i małe drewniane jajeczka. Jedną z ciekawszych tradycji jest przygotowywanie przez rodzica śniadania wielkanocnego (paasontbijt) w przyozdobionym pudełku po butach jednemu z klasowych kolegów syna bądź córki. W Niedziele Wielkanocną rodziny zasiadają do uroczystego śniadania. Na stole można znaleźć takie smakołyki jak: masło w kształcie baranka, ser, szynkę, jajka, różnego rodzaju bułki, słodkie pieczywo nadziewane rodzynkami i masą migdałową (paasbrood) oraz żydowską macę (Matze Crackers). Jeśli chodzi o wspomniane już ozdoby wielkanocne, dominują malowane ręcznie jajka. Holendrzy dekorują pisanki zarówno w szkole jak i w domu. Niezwykle popularne w tej części świata są tzn. ognie wielkanocne – ogromne, ręcznie tworzone stosy gałęzi, desek, palet. Największe ognisko miało blisko 27 metrów wysokości. Niektóre palą się nawet kilka miesięcy.